KC – Furulundskyrkan Partille – 21 april 2017

 

Inledningsord

 

Ps 22

 

Det är en stor spricka i väggen längst fram i kyrkan. Sprickan går rakt genom ett eluttag. Trots det fungerar eluttaget. Samma sak i våra liv. Trots sprickor i våra liv fungerar krafintaget.

 

Predikan

 

Petrus var fiskare först. Sen mötte han Jesus och upplevde starka grejer. När Jesus dött visade han sig flera gånger för Petrus. Trots det visste Petrus inte vad han skulle göra. Så han gick tillbaka till fisket.

 

Tomas tvivlaren

 

Joh 11:1-44 – Lasaros uppväcks.

 

Joh 11:16 – Tomas var beredd att ge sitt liv för mästaren.

 

Joh 14:15 – Tomas hade frågor, men inga tvivel, en passion. Han ville vara där Jesus är, där är det gott att vara.

 

Joh 20:19 – Tomas hade hört att Jesus visat sig.

 

Joh 20:24 – Om jag inte får se och känna på Herren. Som att Tomas sa “Ni fick möta Herren, det vill jag också.” Passion. Han vill ha “the real thing”. Han vill göra det själv.

 

Tomas den passionerade. Den som inte ger sig, som vägrar sitta still.

 

Tomas visade en väg. Om du vill ha mer av Herren, sök upp människor som har mer av Herren, sök upp platser som brinner för Herren. Sen kan du ta med dig till din familj, din församling.

 

Men om jag inte är som Tomas? Det är något som är instängt/avstängt i mig. Det är fördolt.

 

Två knep:

  1. Att söka Herren i min ensamhet. Att vara med honom. Göra ett val, att gå in i din kammare. Du måste erövra en hemlig plats där du är med Herren.
  2. Ge vidare det du fått. Det viktigaste är inte hur mycket du ger, utan att du ger. Det du vill ha mer av behöver gå ur dig. Vill du ha mer av Guds rike, ge vidare det du fått av Guds rike. Genom en kram, ge en gåva, besök mormor, säg till någon “Gud älskar dig” etc.

 

I den här processen och livet som Tomas levde och som vi får leva behöver vi ha goda vanor.

 

Vad behövs för att skapa en god vana:

  • Ett beslut
  • En plan. Göra en strategi för hur det ska startas och fortsätta. T.ex. om en månad ska jag ha läst ut Johannes evangeliet, läsa några verser varje dag.
  • En trigger. Det behövs i snitt 66 dagar för att det ska sätta sig i ditt system som en vana. Det tar allt mellan 18-245 dagar. T.ex. om du ska springa morgonen efter, på kvällen lägg fram träningskläderna så att du ser. Eller lägg fram bibeln på nattduksbordet och slå upp det du ska läsa, så är det enklare att börja läsa på morgonen.
  • Gör det synligt/offentligt. T.ex. skriv på facebook “Imorgon startar ett nytt liv, jag ska börja springa”. Då kommer dina vänner att fråga hur det gått. Om det istället gäller bibelläsning kan du berätta för dina vänner att du ska läsa. Eller kom överens om att ha samma bibelläsningsplan som dina vänner. Då kan du skicka iväg ett sms om du reflekterat över något du läst, t.ex. “Märkte du att Tomas var passionerad” och skicka till vännerna som också läst.

 

Bättre att fatta beslut att leva med Herren varje dag än att läsa bibeln varje dag. Då blir din inställning annorlunda när du öppnar bibeln. Då blir det mer än bara ord.

 

När du är i din kammare och umgås med Herren kan tankar som du inte vill ha komma som distraherar dig. Vad ska vi göra av det? Vi ska tacka Herren. Vi ska inte få dåligt samvete när dessa tankar kommer och känna oss orena. Tänk om dessa tankar vittnar om att Gud vill vara med i det. Till och med i “Vad ska jag laga för mat”. Vi behöver inte fastna i tankar som vi kämpar mot. Utan vi får tänka att Gud kan lägga sin hand på det.

 

Tomas tog en vana direkt, att direkt gå till Herren.

 

Mark 16:14

 

Grekiska ordet för förebrådde betydde att han sade upp dem (för deras otro). Direkt efter ger han dem missionsbefallningen. Hur ska han ha det? Först säger han upp och sen visar han att han har förtroende och sänder ut dem för att förändra världen. Det är den gamla människan i dem som blir uppsagda. Den läggs åt sidan och så får de ändå gå ut.

 

Många gånger kan vi tänka att “Nu får jag nog inte vara med” för att vi kört i diket. Då ler Gud och säger “Jag vet att du kört i diket” och han kramar om oss och sänder ut oss att arbeta för honom.

 

Se till att skapa goda vanor. För de vanor som du skapar i första halvan av livet lever du i, i den andra halvan av livet.

Passion
Märkt på:

Kommentera